blundar.blogg.se

Vardagsbetraktelser

Fokus

Kategori: Allmänt

Den som äger frågan om vi "vanliga" människor skall fokusera på allt dåligt och det som får oss att att må dåligt är dessvärre vi själva, eller blir vi lurade, medvetet eller omedvetet att göra så? 

Det finns inte en tidning, nyhetssajt eller nyhetsprogram som fokuserar på att förmedla värme, glädje och lyckliga nyheter i vårt samhälle. Vad vi skall tycka och vad vi skall ta ställning till och vad vi skall diskutera i vår vardag är det som förmedlas från mer eller mindre trovärdiga nyhetskällor. 

Det som braskas ut är de svarta rubrikerna. Oavsett ämne lyfts det NEGATIVA fram, fokus är på AVARTERNA och där man kan vinkla till gagn för folkilskan samt bidraga till vrede.

På en snuttifierad plats i bakvagnen på tidningen, på nöjesavdelning i nättidningen eller i slutsekunden på nyhetsblocket serveras det som skall få oss att dra på läpparna. En bild på en gravid prinsessa, en glad TV-kock, en Idol eller något annat artificiellt.

Är det Jantelagen som gör att våra medier och journalister har detta fokus. Finns Jante inskriven i journalisthögskolan och Poppius läroplan. För det är väl Jante som bestämmer att alla skall förminskas som försöker prestera något, att fokusera på den del som blev dålig och att göda avundet. 

Jag menar inte att medierna skall välja bort att bevaka och förmedla det dåliga eller det som är elände. Utan att de gärna får förmedla andra sidan också. Det goda som finns i allt! Varför inte fokusera på det i samhället som gör oss alla lite gladare, godare, varmare och mer omtänksamma. Tror då också att vi alla kommer orka mer, att ta i tu med det dåliga och eländet i vardagen och i samhället.

Varför inte lyfta upp de vardagsinsatser som Anki på D-turen och andra vardagshjältar gör på nyhetsplats. På samma sätt, varför inte förmedla alla goda insatser och bra saker som görs av privata, kommunala och statliga företag och politiker av alla färger i stat, kommun och landsting. Varför inte lyfta fram exempel på alla de lärare som gör ett fantastiskt jobb med att få elever att klara av skolan, exempel på de inom sjukvården som räddar människor samt de inom rättsväsendet som skyddar allmänheten. Här menar jag inte den typ av glorifierad TV-gala där man förvisso lyfter enskilda personers stordåd, men man gör det av en enda orsak, tittarsiffrorna. Man gör det inte som ett grundfundament vad gäller nyhetsbevakning!

Visst, det kanske ställer större krav på journalisten att göra ett reportage eller nyhetsinslag också utifrån ett positivt perspektiv. De ställer definitivt större krav på redaktörerna i prioriteringen om vad som skall publiceras och var. Men, tänk vilken boost det i förlängningen skulle ge oss alla och hela samhället. Du vaknar och öppnar tidningen, slår på radion eller TV:n, öppnar nyhetssajten och möts av nyheter som fokuserar på det positiva och det som skänker glädje! 

Ser framför mig en buss eller ett tåg med människor som läser sin tidning eller tittar i sin padda och drar på mungiporna. Vi blir lite gladare, varmare och medmänskligare. Känns lite härligt, eller hur!


Kram å God jul alla glada!